Eriksson: ”Tror inte jag hade spelat längre om det inte vore för Fidde”

Markus Eriksson är enda svensk kvar i Falu Futures singelklass. Efter en imponerande insats mot polacken Kapas blev det vinst i två raka set med siffrorna 6-1 6-4.

Fjolårssegraren imponerade stort och höll ett lugn under hela matchen.
– Det har varit fokus de två sista matcherna. I min första omgång när jag fick ett utbrott tappade jag koncentrationen helt, så jag har verkligen försökt tänka på att alltid hålla mig lugn.

Vad tycker du om din kvartsfinal?
– Jag spelade väldigt bra i första set, han gjorde några enkla missar så siffrorna flög iväg lite. I andra set höjde han sig. Jag hade rätt många breakbollar i alla hans servegame, men tänkte att jag bara skulle fortsätta hänga i. Till slut lyckades jag få ett grymt viktigt break vid 4-4.

Du vann här förra året och är klar för semifinal i år. Du trivs bra i Falun?
– Ja verkligen. Det är nästan som ett andra hem, det känns som att spela på hemmaplan. Jag trivs med underlaget och friidrottsdelen är grym. Sen bor jag hemma hos en familj som tar väldigt väl hand om oss, jag stortrivs.

I dagarna blev det klart att Fredrik ”Fidde” Rosengrens avtal inte förlängs, hur mycket har han betytt för dig de senaste åren?
– Otroligt mycket. Innan han kom in i bilden hade jag ingen aning om hur man skulle lägga upp allt ute på touren. Jag är grymt tacksam för den hjälpen jag har fått av Fidde och förbundet. Det har blivit fler svenskar som reser tillsammans, vilket gör allt mycket lättare. Det är jättetråkigt att det blir såhär, men det är bara att fortsätta suga in allt han säger så länge han är kvar.

Hur tufft är det att resa runt på futuretouren?
– Man blir inte miljonär direkt. Nej, men det är såklart jättetufft. Du tjänar nästan inga pengar alls. Går du till kvartsfinal så får du två ATP-poäng, du kanske klättrar tio platser på rankingen om du har tur.

Tror du att du fortfarande hade spelat utan stödet från Fidde och tennisförbundet?
– Nej, det tror jag faktiskt inte. När jag började spela på heltid reste jag alltid själv och det är riktigt tufft. Nu har man åtminstonde hälften av tävlingarna haft tränare med sig plus läger. Vi har fått en bättre sammanhållning i ”svenskgänget” än vad det var innan. Fidde har fört ihop oss och hjälpt oss alla. Jag hade inte kommit dit jag är idag om det inte vore för Fidde, säger Eriksson.

Vad tror du om din semifinal imorgon?
– Det blir såklart jättetufft. Varje match i den här tävlingen hade kunnat varit en final, det är hög klass på alla. Men jag ska försöka spela lika bra som idag och tänka på att hålla fokus hela matchen.