”Fidde” ser fram emot spännande vecka i Falun

Sedan fyra år tillbaka har Fredrik ”Fidde” Rosengren varit anställd av Svenska Tennisförbundet som förbundskapten för Davis Cup laget. Vid årsskiftet går kontraktet ut och Fidde ser tillbaka på en tid med många olika intryck och erfarenheter – varav flera positiva från Falun.

September-oktober är intensiva månader för förbundskaptenen. Först två Challenger-tävlingar i Italien som uppladdning inför den Davis Cup-match som spelades i Båstad mellan Sverige-Holland. Förra veckan spelades en future i Danderyd och denna vecka som bekant i Falun. Efter Falun är det ett läger planerat följt av Stockholm Open och avslutningsvis en bortamatch i Davis Cup mot Israel för att hänga kvar i Division 2.
– Det blir en otroligt svår match givetvis. Vi har full respekt för motståndet, men åker man ner till Israel och inte tror på vinst, då kan man lika gärna stanna hemma, säger Rosengren.

Mentaliteten och uppförandet hos de svenska spelarna har varit ett hett ämne senaste tiden, bland annat i ett nyhetsbrev skrivet av tennisförbundets sportchef Johan Sjögren. Något som Rosengren också diskuterar:
– Ofta vågar inte spelarna vinna matcherna. Man deppar vid ledning, ”on serve” eller vid breakbollar. Vi steppar inte upp när vi behöver. Det är ofta vi har minst lika bra forehand och backhand än spelarna som är lite bättre rankade, det är tyvärr det mentala som ofta sätter stopp. Det är väl det jag är mest besviken över efter alla dessa åren, dessvärre är det de själva som är den största motståndaren när det är dags för match. Ofta är det orimliga krav på sig själv, plötsligt blir det pannkaka av allt när serven inte fungerar fast man leder matchen! Där är vårt fokus åt h-vete. När man är ute efter känslan att serven eller forehanden känns bra, och det är viktigare än att hitta ett sätt att vinna tennismatchen. Då viker man ner sig i så många tennismatcher man hade kunnat vinna, om man bara istället fokuserade på hur jag ska vinna.

Många skriver idag svarta rubriker om svensk herrtennis och jämförelsen med tidigare glansdagar är lätt att göra. Rosengren ser dock positivt på utvecklingen det senaste året.
– Vi har i år sex olika spelare som har nått kvartsfinal på Challenger-nivå, Fred (Simonsson) och Isak (Arvidsson) har vunnit två challengertitlar under året i dubbel. För fem år sedan hade vi nästan ingen spelare på Challengernivån. Sedan 2013 har Sverige vunnit 105 internationella herrtitlar. Vi har definitivt blivit bättre i tennis, men som tränare är man ju aldrig nöjd, jag hade givetvis velat ha ut ännu mer.

I 2016 års upplaga av Falu Future är ingen svensk seedad i singelklassen. Det finns ändå stort hopp om svenska framgångar i en tävling som ligger Fidde varmt om hjärtat.

- Som jag sa tidigare, ofta är vi minst lika bra som de andra grabbarna. Det gäller bara att vi får ihop det i skallen, då kan många av de killarna som är här gå väldigt långt. Alla killarna trivs väldigt bra här i Falun. Det är några saker som gör tävlingen unik skulle jag säga. Dels har man en stor förståelse för att dessa killar inte tjänar särskilt mycket och försöker hjälpa till med sängplatser. Sedan märks det så otroligt mycket att personerna runt tävlingen tycker att det här är skitroligt. Anläggningen är helt otrolig, du har friidrott på ena sidan och tennis på den andra.. Det finns möjligheter att träna både kort och långsiktigt. Det här är en av de absolut bästa futures jag har varit på. Det finns få ställen som man kan bli så bra i tennis som man kan bli i Falun, här finns inget att skylla på, avslutar Rosengren.

Falu Future spelas den 1-8 oktober i Falu Tenniscenter. Det är fritt inträde hela veckan och kan du inte vara på plats går det att se livestream på www.falufuture.com

TEXT & BILD: 
Emil Holmgren