”Tävlingen betyder otroligt mycket för Falu TK”

Falu Future spelas i år för tolfte året i följd. Många saker har förändrats eller tillkommit, men en sak står sig från första spelåret. Mattias Pennonen är fortfarande tournament director. 

Varför tror du att tävlingen har varit så uppskattad?
– Vi har från start försökt se utifrån spelarnas behov. Jag har själv spelat på denna nivå och vet vad jag själv uppskattade ute på tävlingar. Vi bistår med transport, träningsbanor hela dagarna, boende med mera. Vi har även haft aktiviteter för spelarna, dagsturer till gruvan till exempel, säger Pennonen.

Hur har tävlingen utvecklats sedan 2005?
– Dels så har prispengarna höjts från 10 000 till 25 000$. Detta har inneburit en bredare topp och de tio första spelarna som spelar i år brukar vanligtvis spela ATP-kval eller på Challengertouren. Sedan har organisationen blivit större. Första året drog jag mycket själv men med åren har allt fler involverat sig i tävlingen. Detta har inneburit att personer har växt med tävlingen och gått från bollkallar till att vara med i tävlingsorganisationen till exempel.

En futuretävling spelas under nio dagar, vilket innebär mycket arbete och många volontärer krävs. Hur
många jobbar med tävlingen och vad har den betytt för klubben Falu TK?
– Extremt mycket. Vi har två egna spelare i Edvin Gustafsson och Magnus Bröms som har fått ATP-poäng här på hemmaplan, det är otroligt roligt. Sedan alla lokala domare som startat sina karriärer här för att sedan döma vidare på ATP/WTA nivå. Det är ca 70 personer allt som allt under veckan. Det krävs linjedomare, bollkallar, kökspersonal, strängare, chaufförer och mycket mer. All hjälp är såklart otroligt uppskattad menar Pennonen.

Futuretouren är tänkt som en språngbräda för spelare med framtiden framför sig. Bland andra PimPim, Paire, båda Ymer-bröderna och Kontinen har varit här och spelat. Är det någon du sett här som du visste skulle kunna ta nästa steg?
– Nja, det är svårt att säga. Jurgen Zopp som är förstaseedad i år spelade hos oss redan 2008, då såg han inte så märkvärdig ut. Sedan klättrade han ordentligt och blev rankad runt 60 i världen. Nu har han varit skadad och valde att komma tillbaka hit, vilket är kul. Det minne som står ut annars är när ”Pim-Pim” var här och spelade. Vid denna tidpunkt spelade han för Falu TK och det var så mycket folk att vi var tvungna att ställa ner bänkar på banan för att alla skulle få plats. Det var ett speciellt ögonblick såklart.

Avslutningsvis, vem tror du vinner i år?
– Som sagt, bredden är väldigt bra i år. Men jag tror att Corrie och Zopp kommer att gå långt.

Falu Future spelas den 1-8 oktober på Falu Tenniscenter. Alla matcher går att se live på www.falufuture.com. Fritt inträde hela veckan, varmt välkomna!

TEXT & BILD
Emil Holmgren